بیان مسئله
سیستمهای برنامهریزی منابع سازمان علاوه بر اهداف واقعـی خود یعنی مکانیزاسیون، یکپارچگی و بهبود فرآیند، باید پشتیبانی از فرآیند تصمیمگیری مدیران را نیز پوشش دهند. این سیستمها، قابلیت جمعآوری اطلاعات از تمامی نقاط محیط به درون سازمان، بخشبندی و یکپارچگی آن را دارند از طرفی تصمیمهای مدیریتی صرفاً نمیتوانند بر نبوغ، شهود و قضاوت شخصی افراد متکی باشند، بلکه باید بر پایه بررسیهای علمی، آمار و اطلاعات تردید ناپذیر استوار شوند. بنابراین باید سازمانها را به گونهای پایهریزی کرد تا بتوان اطلاعات کافی و صحیح را به موقع به مدیران ارائه نمود. ERP، با ارائه مجموعهای از واحدهای نرمافزاری- سختافزاری مستقل که همه بخشهای وظیفهای کسب و کار را پوشش میدهند، فرآیندهای داخلی سازمان را یکپارچه و ساده میکند.
راهاندازی موفقERP به منزله دستیابی به سلاحی برای بقای سازمان در فضای رقابتی کسب و کار نام برده میشود.
در سطوح بالای مدیریتی، نیاز به وجود هوشمندی کسب و کار در سازمان احساس میشود و از بالای هرم ساختار سازمانی به بخشهای زیرین منتقل میگردد؛ ولی برای ایجاد آن میبایست از پایینترین سطوح و لایهها شروع کرد. شاید برای شما این پرسش مطرح شود که: آیا سیستمهای برنامه ریزی منابع سازمان میتوانند در اخذ تصمیمگیری در سطوح کسب و کار به مدیران کمک نمایند؟ در ادامه سعی میکنیم به این پرسش پاسخ دهیم.
مفهوم سیستمهای برنامهریزی منابع سازمان
مفهوم سیستم برنامهریزی منابع سازمان طیف وسیعی از فعالیتهای مختلفی که به بهبود عملکرد سازمان منتهی میشود را در بر میگیرد و توسط برنامههای کاربردی که شامل چندین زیربرنامه کاربردی دیگر است پشتیبانی میشود. به طوری که فعالیتها را در گستره واحدهای عملیاتی سازمان یکپارچه میسازد. ERP نرمافزار یکپارچهای است که دارای اجزا و یا ماژولهایی برای برنامهریزی، تولید، فروش، بازاریابی، توزیع، حسابداری، مدیریت منابع انسانی، مدیریت پروژه، مدیریت موجودی، مدیریت خدمات، نگهداری و تعمیرات، مدیریت حمل و نقل و بازرگانی الکترونیک است.
روند شکلگیری سیستمهای برنامهریزی منابع سازمان
برنامهریزی منابع سازمان، در سال ۱۹۶۰ پایهگذاری شد. در این سال کنترل موجودی اهمیت زیادی داشت. به همین منظور، سازمانها تصمیم به استفاده از سیستمهای کامپیوتری گرفتند. با استفاده از پیشرفت فناوری اطلاعات، نرمافزارهای کنترل موجودی، برنامهریزی تولید، برنامهریزی احتیاجات مواد، و برنامهریزی منابع مواد، به فناوریهای مبتنی بر کامپیوتر تبدیل گشتند. در واقع سیستمهای برنامهریزی منابع سازمان بر اساس مبانی تکنولوژیکی از نرمافزارهای برنامهریزی احتیاجات مواد و برنامهریزی منابع مواد، (برای اولین بار در اواخر دهه ۱۹۷۰ و در آغاز دهه ۱۹۸۰) برای یکپارچه نمودن فرآیندهای کسب و کار پدیدار گشتند. نمودار زیر، سیر تکامل ERP را نشان مـیدهد.
مزایا و معایب سیستمهای برنامهریزی منابع سازمان
منافـع حـاصل از استقرار ERP عبارتند از: کارایی و گزارشدهی بهتر، افزایش ارتباطات، امنیت و تمامیت دادهها، استانداردسازی فرآیندها و افزایش رضایت مشتری. همچنین در این سیستمها ورود دادهها تنها یکبار به صورت دقیق و بر اساس رویه مشخص صورت میگیرد و این امر باعث میشود تا کاربران بتوانند به صورت اشتراکی از دادههای مطمئن و یکپارچـه استفاده نمایند.
با وجود مزایای یاد شده، استقرار سیستمERP ممکن است مشکلات زیادی هم در پی داشته باشد؛ یکی از مشکلات عمده در اجرای سیستم ERP، نیاز به دوره اجرای طولانی است. همچنین منابع مالی و انسانی مورد نیاز برای استقرار در بسیاری از موارد، بیش از پیشبینی اولیه است.
ادامه دارد…
نویسنده: محمدرضا یاورزاده