مقدمه:
واحدهای تجاری به منظور بدست آوردن بازارهای جدید و فروش بیشتر محصولات و در نتیجه کسب سود بیشتر ناچار هستند که دامنه فعالیتهای خود در مناطق جغرافیایی دیگر (اعم از داخل یا خارج کشور) گسترش دهند. یکی از راههای فروش محصولات، ایجاد واحدهای تجاری فرعی و یا شعب متعدد در نقاط مختلف است. اما چنین کاری نیازمند سرمایهگذاری قابل ملاحظه و استقرار نیروی انسانی وابسته به واحد تجاری و همچنین انجام هزینههایی میباشد که ممکن است توجیه اقتصادی نداشته باشد؛ لذا واحدهای تجاری با ایجاد ارتباط با فروشندگان کالاها در مناطق مورد نظر خود مبادرت به فروش محصولات و کسب درآمد مینمایند. بدین طریق که بر اساس قراردادی محصولات خود را به صورت امانی در اختیار یک شخص حقیقی یا حقوقی قرار میدهند تا ایشان به نمایندگی از طرف واحد تجاری، کالاها را به فروش رسانند.
در سالهای اخیر با بهبود روشهای توزیع و گسترش فروشگاههای زنجیرهای و شرکتهای تعاونی، فروش کالا به صورت امانی کاهش یافتهاست؛ اما با این وجود در برخی از زمینهها مانند فرآوردههای کشاورزی، اشیای نفیس، لوازم منزل، مجلات و روزنامهها کماکان رواج دارد.
در این مقاله، ابتداعملیات حسابداری مربوط به کالای امانی در دفاتر ارسالکننده و دریافتکننده کالا تشریح ودر ادامه، عملیات حسابداری کالای امانی با استفاده از نرمافزار تدبیر بیان میشود.
معرفی برخی واژههای کلیدی در حسابداری امانی
آمر: شخص یا شرکتی که کالا را برای فروش، به طور امانی به خریدار میفرستد، آمر مینامند. به عبارت دیگر آمر،همان ارسالکننده کالای امانی است.
حقالعملکار: شخص یا مؤسسهای که کالای امانی را برای فروش دریافت میکند و بابت فروش آن مبلغی به عنوان کمیسیون یا حقالعمل از آمر دریافت میکند.به عبارت دیگر حقالعملکار، دریافتکننده کالای امانی است.
کالای امانی: کالای ارسالی توسط آمر که تصرف آن به امانت نزد حقالعملکار است.
تفاوت میان فروش عادی و فروش کالای امانی
- در فروش عادی به محض انجام عمل فروش، خریدار مالک کالا میشود و تمام مزایای و مخاطرات کالا به وی انتقال پیدا میکند. حال آنکه در کالای امانی با اینکه آمر کالا را به منظور فروش برای حقالعملکار میفرستد، تا هنگامی که کالای ارسالی به فروش نرسد، همچنان مالک کالااست. بنابراین در این وضعیت هیچ گونه سودی شناسایی نمیشود. زیرا مزایا و مخاطرات کالا به حقالعملکار منتقل نمیشود.
- در فروش کالای امانی، چنانچه حقالعملکار، ورشکست شود، آمر میتواند کالای خود را عیناً پس بگیرد اما اگر به جای ارسال کالا به طور امانی، مستقیماً و به طور عادی آن را به او فروخته بود، نمیتوانست چنین کاری کند بلکه باید مانند سایر طلبکاران اقدام کرده و احیاناً چند درصدی از طلب خود را وصول نماید.
عملیات حسابداری کالای امانی
الف: حسابداری کالای امانی در دفاتر آمر (ارسالکننده کالا):
حسابداری کالای امانی در دفاتر آمر به روشهای مختلف انجام میشود که رایجترین آنها، روش ثبت به بهای تمام شده است که در این روش از حسابهای زیر استفاده میشود:
- حساب کالای امانی
حسابی است که به طور جداگانه برای فروشهای امانی از آن استفاده میشود. این حساب، ماهیت یک حساب سود و زیانی را دارد و ماندهی آن نشاندهنده سود یا زیان حاصل از فروش کالای امانی است.
بهای تمام شده کالای ارسالی، «مخارج مرتبط با کالای امانی۱» در بدهکار این حساب ثبت میشود و فروش کالای امانی، «موجودی کالای امانی در پایان دوره مالی۲» در بستانکار این حساب ثبت میشود. بنابراین مانده این حساب نشان دهنده سود یا زیان حاصل از فروش کالای امانی است یعنی مانده بستانکار آن نشاندهنده سود کالای امانی و مانده بدهکار آن نشاندهنده زیان فروش کالای امانی میباشد.
۱-۱-مخارج مرتبط با کالای امانی
آمر به منظور رساندن کالا به حقالعملکار مخارجی متحمل میشود و حقالعملکار نیز در ارتباط با کالای مذکور مخارجی را به نمایندگی از طرف آمر پرداخت میکند. این مخارج بدون توجه به اینکه توسط چه کسی پرداخت شدهاست به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
الف) مخارج قابل انتساب به کالای امانی: مخارج لازم و ضروری جهت رساندن کالای امانی به انبار حقالعملکار است. به عبارت دیگر مخارجی هستند که تا رسیدن کالا به انبار حقالعملکار تحمل گردیده و موجب افزایش قیمت کالای امانی شده و به بدهکار این حساب انتقال مییابد. این مخارج ماهیت دارایی داشته و در پایان دوره، نسبت به بهای تمامشده کالای فروشرفته امانی و موجودی کالای پایان دوره امانی، تسهیم میشوند. هزینههای بستهبندی، بارگیری، حمل، بیمه، گمرکی و تخلیه بار، نمونههایی از این مخارج میباشند.
- مخارج غیر قابل انتساب به کالای امانی (هزینههای فروش کالای امانی): مخارجی هستند که ماهیت هزینه دوره دارند و تنها قابل انتساب به بهای تمامشده کالای فروش رفته امانی میباشند. این مخارج پس از رسیدن کالای امانی به انبار توسط حقالعملکار تحمل میگردد و به موجودی کالای پایان دوره امانی تخصیص نمییابد. هزینه انبارداری، آگهی و تبلیغات، حق کمیسیون فروش حقالعملکار و تعمیر کالای امانی، هزینههایی از این قبیل هستند.
۱-۲-موجودی کالای امانی در پایان دوره مالی
معادل بخشی از محموله امانی که تا پایان دوره فروخته نشده است با استفاده از فرمول زیر محاسبه میگردد تا از حساب کالای امانی کسرگردد (بستانکار شود). همانطور که اشاره شد تنها هزینههای قابل انتساب به کالای امانی در محاسبه بهای تمامشده کالای پایان دوره امانی مدنظر قرار میگیرد.
بهای تمامشده کالا نزد حقالعملکار= تعداد موجودی× ](بهای تمام شده کالای ارسالی+هزینههای ارسال کالا به وسیله آمر)/تعداد کالای ارسالی[+(هزینههای حقالعملکار به استثنای هزینههای فروش/تعداد کالای پایان دوره)
نحوه کدینگ حساب کالای امانی:
گروه حساب | سطح کل | سطح معین |
فروش | کالای امانی | کالای امانی- نام حقالعملکار |
- حساب کالای ارسالی
این حساب یک حساب سود و زیانی است. بهای تمامشده کالای ارسالی در هنگام ارسال کالا به حقالعملکار (در صورتی که از روش ادواری جهت نگهداری موجودیها استفاده شود) در بستانکار این حساب ثبت میگردد و مانده این حساب در پایان دوره مالی با حساب عملکرد سود و زیان بسته میشود. دقت شود در صورتی که روش نگهداریموجودیها دائمی باشد، بهای تمامشده کالای ارسالی، در هنگام ارسال کالا به حقالعملکار، در بستانکار حساب موجودی کالای مربوطه ثبت میگردد.
نحوه کدینگ کالای ارسالی(تنها در صورت استفاده از روش ادواری این حساب ایجاد میشود.)
گروه حساب | سطح کل | سطح معین |
بهای تمامشده کالای فروشرفته | کالای ارسالی | کالای ارسالی- نام حقالعملکار |
- حساب حقالعملکار
این حساب یک حساب دائمی و حساب شخص حقالعملکار است و مانده آن نشاندهنده طلب یا بدهی آمر به حقالعملکار میباشد.به عبارتی، مانده بستانکار آن نشاندهنده بدهی آمر به حقالعملکار و مانده بدهکار آن نشاندهنده طلب آمر از حقالعملکاراست. هنگام فروش کالا توسط حقالعملکار، این حساب بدهکار میشود وهنگام پرداخت هزینه کالای امانی توسط حقالعملکار، شناسایی حق کمیسیون حقالعملکار، این حساب بستانکار میشود.
نحوه کدینگ حساب حقالعملکار
گروه حساب | سطح کل | سطح معین | سطح تفصیلی |
دارایی جاری | حساب دریافتنی تجاری | حقالعملکار- کالای امانی | نام حق العملکار |
ب) حسابداری کالای امانی در دفاتر حقالعملکار (گیرنده کالای امانی)
معمولاً حقالعملکار پس از دریافت کالا بهای آن را در دفاتر خود ثبت نمیکند اما مقدار و قیمت هر واحد و دیگر مشخصات کالا را در دفاتر آماری خود یادداشت مینماید. حقالعملکار در دفاتر خود از حسابهای زیر استفاده میکند:
- حساب آمر: این حساب یک حساب دائمی است و حساب شخص آمر است. مانده آن نشان دهنده طلب یا بدهی حقالعملکار به آمر میباشد. یعنی مانده بستانکار آن نشاندهنده بدهی حقالعملکار به آمر و مانده بدهکار آن نشاندهنده طلب حقالعملکار از آمر است.
هزینههای پرداختی توسط حقالعملکار بابت کالای امانی، حق کمیسیون حقالعملکار در بدهکار این حساب ثبت میشود.
بهای کالای فروخته شده توسط حقالعملکار در بستانکار این حساب ثبت میشود.
نحوه کدینگ حساب آمر
گروه حساب | سطح کل | سطح معین | سطح تفصیلی |
بدهی جاری | بسانکاران تجاری | آمر- کالای امانی | نام آمر |
- حساب درآمد حقالعمل: این حساب یک حساب سود و زیانی است و نشاندهندهی حق کمیسیون دریافتی توسط حقالعملکار از آمر میباشد.
نحوه کدینگ حساب درآمد حقالعمل
گروه حساب | سطح کل | سطح معین |
درآمدهای غیرعملیاتی | سایر درآمدها | درآمد حقالعمل |
مزایای فروش کالای امانی برای حقالعملکار
- به دلیل نوسانات قیمت کالا در بازار، (چه بسا ممکن است کالای خریداری شده قبلی تنزل قیمت پیدا کرده و از این بابت زیانی متوجه کسب و کار حقالعملکار شود) اگر حقالعملکار کالاها را به صورت امانی دریافت کند، متحمل چنین زیانهایی نمیشود.
- در حالت فروش عادی اگر کالای خریداری شده به فروش نرسد، مقداری از سرمایه خریدار راکد مانده و از طرف دیگر چون در مقابل پرداخت بهای آن تعهداتی کردهاست، متحملمسئولیت و زیانهایی خواهد شد. در صورتی که این گونه مسئولیتها و زیانها برای کالای دریافت شده امانی وجود ندارد.
مزایای فروش کالای امانی برای آمر
۱٫توسعه بازار و فروش بیشتر و در نتیجه افزایش سود
- اطمینان بیشتر از وصول بهای کالای امانی تا فروشهای عادی (نسیه). زیرا اولاً بعضی از حقالعملکارها درصدی به نام حقالتضمین دریافت کرده و وصول بهای کالای فروش رفته را به عهده میگیرند. ثانیاً در صورت ورشکستی حقالعملکار بهای کالای امانی از بین نمیرود بلکه آمر میتواند عین آن را پس بگیرد.
- برای معرفی و ایجاد بازار برای محصولات جدید شناخته نشده،(که بعضی از تجار و نمایندگان حاضر به خرید و فروش آنها به صورت عادی نیستند) ارسال کالا به صورت امانی بهترین روش جهت جلب اطمینان تجار است.
حسابداری کالای امانی در نرمافزار تدبیر
الف) حسابداری کالای امانی در دفاتر آمر
به منظور انجام عملیات حسابداری کالای امانی در دفاتر آمر در نرمافزار تدبیر، مراحل زیر را انجام دهید:
گام۱ – ایجاد کدینگهای لازم
- ایجاد حساب کالای امانی: ابتدا از زیر منو حسابداری وارد مدیریت حسابها شده و حساب کالای امانی را در سطح کل زیر گروه فروش ایجاد نمایید.
سپس در زیرحساب کالای امانی ایجاد شده، حساب کالای امانی – نام حقالعملکار (مثلاً: آقای رحیمی) را ایجاد کنید.
- ایجاد حساب حقالعملکار: حساب حقالعملکار را در سطح معین در زیرحساب کلحسابهای دریافتنی تجاری ایجاد کنید.
سپس در زیر حساب معین ایجاد شده، حساب تفصیلی به نام حقالعملکار مورد نظر را تعریف کنید.
توجه شود که روش نگهداری موجودی کالا دائمی میباشد بنابراین به ایجاد حساب کالای ارسالی نیاز ندارید.
گام ۲ – انجام عملیات مرتبط با کالای امانی
- ارسال کالا برای حقالعملکار
همانطور که اشاره شد، هنگام ارسال،مبلغ بهای تمام شده کالای ارسالی، در بدهکار حساب کالای امانی و در بستانکار حساب موجودی کالا ثبت میگردد. این عمل از طریق زیر منو انبار «عملیات مقداری- ریالی»، خروج کالا با درنظر گرفتن حساب کالای امانی مورد نظر صورت میگیرد. سپس اقلامو تعداد کالای ارسالی درج و ذخیره میشود.
- پرداخت هزینههای مرتبط با ارسال کالای امانی که توسط آمر پرداخت میگردد؛ از طریق زیرمنوی خزانهداری، «فرم پرداخت» انجام میشود که در قسمت دریافتکننده، حساب «کالای امانی- نام حقالعملکار» انتخاب و ذخیره میشود.
- پرداختهزینه مرتبط با کالای امانی توسط حقالعملکار؛ این عمل از طریق صدور سند دستی حسابداری از زیرمنوی حسابداری، عملیات اسناد، «سند جدید» انجام میگیرد که معادل هزینههای انجام شده، حساب کالای امانی– نام حقالعملکار، بدهکار و حساب حقالعملکار (بدهکاران تجاری) بستانکار میشود.
- دریافت صورتحساب فروش از حقالعملکار. این عمل از طریق صدور سند دستی حسابداری از زیرمنوی حسابداری، عملیات اسناد، «سند جدید» انجام شده و معادل مبلغ فروش در حساب حقالعملکار بدهکار و حساب کالای امانی – نام حق العملکار بستانکار میشود.
- شناسایی حق کمیسیون حقالعملکار؛ معادل حق کمیسیون توافق شده حساب کالای امانی- نام حقالعملکار بدهکار و حساب حقالعملکار بستانکار میشود؛ ثبت آن به صورت دستی انجام دهید.
- دریافت موجودی کالا نزد حقالعملکار در پایان دوره مالی؛ پس از محاسبات مربوط به مبلغ بهای تمامشده کالا نزد حقالعملکار، طبق فرمول بالا، از منوی انبار، عملیات مقداری – ریالی ، «ورود کالا»نام کالا، تعداد و نرخ را انتخاب کنید و در قسمت حساب، حساب کالای امانی-نام حقالعملکار را انتخاب و ذخیره نمایید.
- دریافت وجه از حقالعملکار؛این کار از طریق زیرمنوی خزانهداری، فرم دریافت انجام میشود. حساب پرداختکننده حقالعملکار مورد نظرانتخاب و سپس ذخیره میشود.
ب) حسابداری کالای امانی در دفاتر حقالعملکار:
گام۱ – ایجاد کدینگهای لازم
- ایجاد حساب آمر: حساب حق آمر را در سطح معین در زیر حساب کلحسابهای پرداختنی تجاری ایجاد نمایید.
سپس در زیر حساب معین ایجاد شده، حساب تفصیلی به نام آمر مورد نظر را ایجاد کنید.
- ایجاد حساب درآمد حقالعمل: این حساب در سطح معین در زیر حساب سایر درآمدها ایجاد میشود.
گام ۲ – انجام عملیات مرتبط با کالای امانی در دفاتر حقالعملکار
۱ . دریافت کالا از آمر: همانطور که بیان شد، حقالعملکار در دفاتر خود،دریافت کالای امانی، را ثبت نمیکند. اما حساب آماری کالای دریافتشده را نگهداری میکند. به منظور ثبت آماری کالای امانی در نرمافزار تدبیر، از زیر منوی انبار، رسید کالا را انتخاب کنید، (که پس از صدور رسید کالای مورد نظر، ثبت حسابداری نمیشود اما از طریق گزارشات مقداری، کاردکس مقداری در زیرمنوی انبار میتوان از کالای مربوطه گزارشات لازم را تهیه کرد.)
- پرداخت هزینههای مرتبط با ارسال کالای امانی که توسط حقالعملکار پرداخت میگردد از طریق زیرمنوی خزانهداری، «فرم پرداخت» انجام میشود که در قسمت دریافتکننده، حساب «آمر مورد نظر»را انتخاب و ذخیره کنید.
- فروش کالا توسط حقالعملکار از زیرمنوی خزانهداری، «فرم دریافت» انجام میشود. در قسمت پرداختکننده، حساب «آمر مورد نظر» را انتخاب و ذخیره کنید. سپس معادل تعداد کالای فروخته شده «حواله» مربوط به کالا از طریق زیر منوی انبار، صادر میشود.
- شناسایی درآمد حق کمسیون توسط آمر، این عمل از طریق صدور سند دستی در زیر منوی حسابداری صورت میپذیرد که در آن معادل درآمد حق کمسیون حساب «آمر» مورد نظر بدهکار و حساب «درآمد حقالعمل» بستانکار میشود.
- ارسال کالای باقیمانده برای آمر از طریق صدور حواله در زیرمنوی انبار معادل تعداد کالای ارسالی انجام میپذیرد.
- پرداخت وجه به آمر از طریق زیرمنوی خزانهداری، فرم پرداخت صورت میگیرد که حساب دریافتکننده، آمر مورد نظر انتخاب میگردد، سپس ذخیره میشود.
منابع:
اسکندری، جمشید، حسابداری پیشرفته ۱
PRINCEPLE OF ACCOUNTING , 12E,BY NEEDLES,POWERS,CROSSON.