بودجه آی تی در کشورهای مترقی بعد از بودجه نظامی است.
پردازش موازی سامان
صنعت نرم افزاردر ایران از دیرباز به دلیل نبود قانون شفاف و روشنی از کپی رایت تبدیل به یکی از کم درآمدترین صنعت های حوزه آی سی تی شده بود. اما امروزه نه تنها این صنعت گستردگی بسیاری پیدا کرده است بلکه یکی از پردرآمد ترین صنعت در این حوزه است.
زمانی که کپی رایت بزرگترین مشکل نرم افزارنویسی در ایران بود با پیدایش خدمات پس از فروش در بین صاحبان کالا و مصرف کنندگان به خودی خود این مشکل رنگ و بوی بسیار کمتری به خود گرفت.
مصاحبه این هفته را اختصاص دادیم به یکی از شرکت های برتر این حوزه که توانسته است از سال ۱۳۷۷ در بازاری که محل آمد و شد بسیاری بود دوام بیاورد و امروزه به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نرم افزارهای مالی و اداری در ایران تبدیل شود.بهزاد مقصودی مدیرعامل این شرکت در این مصاحبه از تاریخچه شرکت پردازش موازی سامان، بازار نرم افزار در ایران و اهمیت خدمات پس از فروش برای شرکت متبوع خود گفت.در ادامه متن کامل مصاحبه ایشان با هفته نامه علم روز را خواهید خواند:
جناب آقای مقصودی از تاریخچه شرکت پردازش موازی سامان بگویید و این که چه زمانی در این صنعت مشغول به کار شد؟
شرکت پردازش موازی سامان در سال ۱۳۷۷ خورشیدی به همت تیمی از کارشناسان ارشد نرم افزار و حسابداری با هدف تولید نرم افزارهای مالی و اداری به ثبت رسید. پس از دو سال کوشش بدون وقفه این تیم موفق به ارائه اولین نسخه از نرم افزار مالی و اداری تدبیر گردید. این نرم افزار به علت سادگی طراحی و متحد الشکل بودن واسط کاربر و همزمان برخورداری از امکانات و ابزارهای مهم مورد نیاز برای حسابداران و مدیران مالی، از همان ابتدا مورد استقبال مخاطبان خود قرار گرفت. این استقبال سبب شد که تیم پشتیبان نرم افزار تدبیر روز به روز بزرگتر شده و بر امکانات این نرم افزار نیز بطور مدام افزوده گردد – روندی که هم اکنون نیز با شدت و حدت ادامه دارد و در آینده نیز ادامه خواهد داشت.
آیا در سال ۱۳۷۷ که اوج نقض قانون کپی رایت در ایران بود به موفقیت در این بازار فکر میکردید؟
این که در ابتدای تاسیس شرکت به سمت نرم افزارهای مالی و اداری رفتیم و تا به حال نیز ادامه دارد به دلایل شخصی بود . در آن زمان با این که این قانون توسط کمتر کسی رعایت می شد اما گروه ما به کپی رایت فکر نمی کردیم زیرا از ابتدا بر این عقیده بودیم که خدمات پس از فروش محصولات می تواند بازدارنده این مشکل باشد.
خوشبختانه تفکر ما درست از آب درآمد و امروزه کمتر کسی را شاهد هستید که از نرم افزارهای غیر اورجینال در این حوزه استفاده میکند.
در خصوص اهمیت خدمات پس از فروش در شرکت پردازش موازی سامان صحبت کنید و بفرمایید که چه تمهیداتی برای آن اندیشیده اید؟
نه تنها بازار آی سی تی ایران بلکه تمامی بازار کشور به این نتیجه رسیده اند که رمز موفقیت یک شرکت تعامل سازنده با مصرف کننده است.این خدمات پس از فروش است که می تواند یک شرکت را به موفقیت برساند.بازاری که رقابت برآن حکم فرما است به خودی خود خدمات مناسب را به مصرف کننده هدیه میدهد و این به نفع تمامی اقشار است.
در خصوص این که شرکت پردازش موازی سامان چه تمهیداتی برای خدمات پس از فروش محصولات خود دیده است باید گفت بزرگترین بخش این شرکت به خدمات پس از فروش و پشتیبانی اختصاص یافته است. ما حتی برای این قسمت CRM طراحی کرده ایم که گزارش کاملی از تعامل با مشتریان به ما خواهد داد تا با بررسی آن کیفیت این خدمات را روزبه روز ارتقاء دهیم.
ما ۵ بخش را در بخش پشتیبانی فعال کرده ایم که این ۵ بخش، راههای مختلف ارتباط با مشتریان است.بخش اول به حضور مشتری در محل شرکت برمی گردد که در این قسمت مشکل مصرف کننده را کارشناسان در اسرع وقت جوابگو هستند.بخش دوم مراجعه کارشناسان به محل است. در این بخش نیز کارشناسان با عزیمت به محل مورد نظر نرم افزار را مورد بررسی قرار میدهند و مشکلات احتمالی را جوابگو خواهند بود.
ما در بخشی از این قسمت جوابگوی تلفنی مشکلات مصرف کنندگان هستیم و مشکلاتی را که میتوان با راهنمایی تلفنی حل کرد را به مشتریان اعلام خواهیم کرد. نرم افزارهای ریموت نیز بخش چهارم ما را تشکیل میدهند که در این قسمت کارشناسان به صورت ریموت به نرم فزارهای مشتریان وصل شده و مشکلات را مرتفع خواهند کرد. در بخش آخر که در پی عملی شدن آن هستیم و به زودی زود این امکان را برای مشتریان فراهم خواهیم کرد مشکلات کاربران به صورت آنلاین و از طریق اینترنت حل خواهد شد.
با وجود این که شرکت پردازش موازی سامان از سازماندهی خوبی برخوردار است اما چرا در این سالها محصولاتی دیگر را به غیر از نرم افزارهای مالی و اداری به بازار ارایه نکرده اید؟
از ابتدا براین باور بودیم که تمرکز بر یک محصول بیشتر خواهد توانست به رشد شرکت کمک کند و بر این باور خود اعتقاد پیدا کردیم. در این حوزه شرکت های دوام آوردند و موفق شدند که تمرکزشان بر یک محصول خاص و ارایه بهتر و با کیفیت تر این محصول بوده است.
آقای مقصودی بازار نرم افزار ایران را چگونه میبینید؟
بازار آی تی ایران، متاثر از بازار جهانی رو به رشد است. نیاز به نرم افزار همیشه وجود داشته است. متاسفانه باید بگویم ما مشتریانی داشته ایم که در حال ورشکستگی نیز مشتری محصولات اداری. مالی بوده اند. بنابراین نمی توان بازار این حوزه را مسکوت دانست بلکه با فرهنگ سازی و گذشت زمان این بازار بزرگ و بزرگتر نیز خواهد شد.
ما فکر می کنیم ظرف ۵ سال آینده صنعت نرم افزار حرکت خود را به سمت آنلاین بودن شروع کند و به این خاطر است که کارشناسان فنی ما تمهیداتی برای حضور در آن بازار را نیز تدارک میبینند.
بازار نرم افزار بیشتر سمت و سوی دولتی دارد یا خصوصی؟
متاسفانه اولویت اول دولت نه تنها در ایران بلکه در تمامی کشورهای جهان سوم آی تی نیست. امروزه بیشتر دولت های مترقی در ردیف بودجه های خود آی تی را بعد از بودجه دولتی در ردیف دوم قرار می دهند اما در کشور ما به این صورت نیست. باید گفت سمت و سوی بازار ایران بیشتر خصوصی است تا دولتی.