12 تیر ۱۳۹۱
براساس مطالعات اخیر، کاربران چینی شبکه‌های اجتماعی از کاربران کشورهای غربی شادترند و کمتر از آنها پیام‌های سیاسی روی صفحات خود می‌نویسند.

خبرآنلاين- دانشمندان رشته کامپیوتر دانشگاه فناوری در هلند و شانگهای با همکاری یکدیگر روی ۴۶ میلیون پیامی که روی توییتر و سینا ویبو (Sina Weibo)، محبوب‌ترین شبکه اجتماعی چین ارسال شده، مطالعه کردند و به نتایج جالبی در این زمینه دست یافته‌اند.

براساس نتایج این مطالعه، ۸۰ درصد از کاربران توییتر آمریکایی هستند، در حالی که ۹۵ درصد کاربران سینا ویبو را خود چینی‌ها تشکیل می‌دهند. ۷۹ درصد از پیام‌های پست شده در سینا ویبو، احساسات مثبت را در دیگر افراد القا می‌کند، در حالی که این میزان در توییتر ۷۱ درصد است. زمانی که افراد در شبکه اجتماعی سینا ویبو در مورد افراد یا مکان‌هایی بحث می‌کنند، کاربران پیام‌های مثبتی در این زمینه می‌نویسند، در حالی که این حالت در توییتر بیشتر حالت منفی دارد.

بر اساس این گزارش، در حالی که ۱۶ درصد از توییت‌ها مربوط به سازمان‌هاست، فقط ۳ درصد از پیام‌های سینا ویبو در مورد سازمان‌هاست. بخشی از این امر به عدم علاقه کاربران چینی به اشاره به گروه‌های بزرگی چون احزاب سیاسی برمی‌گردد. در حالی که کاربران کشورهای غربی بیشتر تمایل دارند که پیام‌هایی درباره عناوین محدود شده یا ممنوعه بنویسند.

این گزارش همچنین حاکی است که عناوین و مفاهیمی که کاربران در شبکه اجتماعی سینا ویبو در مورد آنها بحث می‌کنند، بسیار متفاوت با علاقه‌مندی‌های کاربران کشورهای غربی در توییتر است (در واقع علاقه‌مندی‌های کاربران چینی در سینا ویبو دامنه وسیع‌تری دارد). البته به نظر می‌رسد که این امر بازتابی از فرهنگ چینی‌ها و رعایت اصول اجتماعی در زندگی آنهاست و به همین دلیل نیز محتوای پیام‌های چینی مهم‌تر است.

به دلیل استفاده نکردن چینی‌ها از رسانه‌ها در آخر هفته‌ها، کاربران چینی سینا ویبو بیشتر تمایل دارند که از این شبکه اجتماعی در آخر هفته‌ها استفاده کنند. کاربران این شبکه اجتماعی در آخر هفته‌ها به طور میانگین ۱۹ درصد بیشتر از روزهای وسط هفته پیام ارسال می‌کنند. این در حالی است که تعداد توییت‌های وسط هفته در توییتر ۱۱ درصد کمتر از آخر هفته‌هاست.

علاوه بر این، کاربران کشورهای غربی خیلی دوست دارند اطلاعات را دوباره توییت کنند و این کار را نیز خیلی سریع‌تر از کاربران چینی انجام می‌دهند و همچنین لینک‌های بیشتری را نیز به اشتراک می‌گذارند. دانشمندان فکر می‌کنند که علاقه کاربران غربی به توییت دوباره به «اشتیاق بیشتر» آنها برای این است که کاربران دیگر توییت‌های آنها را حتما بخوانند و در مورد آنها نظر دهند.

این در حالی است که بعد از تصویب قوانین جدید دولت چین در ماه مارس درباره تعقیب و پیگیری افراد در شبکه‌های اجتماعی، این نگرانی به وجود آمد که صدها میلیون نفر از چینی‌ها در شبکه‌های اجتماعی این کشور به سکوت تحمیل شوند. براساس این قانون، هر کسی که قصد نوشتن مطلبی روی شبکه‌های اجتماعی دارد، باید ابتدا با نام واقعی‌اش در این سایت‌ها ثبت نام کند. دولت چین با این کار می‌خواهد راحت‌تر به افرادی که خارج از مرزهای ممنوع فعالیت می‌کنند را شناسایی کند. سینا ویبو نه تنها توانسته خود را جایگزین تلویزیون و روزنامه در چین کند و به مهم‌ترین منبع اطلاعات برای کاربران این کشور تبدیل شود، بلکه توانسته پل ارتباطی میان حزب کمونیست و شهروندان این کشور شود. با آنلاین شدن انتشار اخبار، شایعات، سرگرمی‌ها، انتقادات و نظرات روی سایت‌ها، دولت چین دست به هر کاری می‌زند تا بتواند رشته این امور را به دست بگیرد و مقامات این کشور را به نظارت بیشتر به عموم دعوت کرده است. هر چند که مبارزان برای آزادی اطلاعات از این قوانین تخطی و مبادرت به اشتراک گذاری اطلاعات یا اظهارنظرهای حساس در سایت‌ها می‌کنند.