درچنددهه اخیر، محاسبات کامپیوتری دربسیاری ازشاخه‌های علوم نقش عمده‌ای درتولید علم ایفاکرده است. این محاسبات متناسب با پیچیدگی مساله مورد مطالعه با کامپیوترهای شخصی(PC)،خوشه‌های کامپیوتری (cluster) و یا ابررایانه‌ها صورت گرفته است. با وجود توان محاسباتی بالا، مسایلی در علم مدرن وجود دارد که نیاز به قدرت محاسباتی بالاتری دارد، برای رفع نیاز های این چنینی، سیستم گرید مطرح شده است.

دی ۹۱

ايرنا- فلسفه وجودی سیستم گرید اشتراک گذاری منابع سخت افزاری و محاسباتی است.
این ارتباط به صورت کاملا امن بر مبنای (PKI-Public Key Infrastructure ) دسته بندی و کاملا یکپارچه انجام شده است.
سیستم گرید ملی مبتنی بر همکاری های علمی است و درصورت فرهنگ سازی مناسب می‌توان شاهد افزایش همکاریهای علمی بین رشته ای در رشته های فنی و مهندسی و علوم پایه و پزشکی بود.
این سیستم مبتنی بر زیر ساخت های اینترنتی و اتصال ابر رایانه ها و خوشه های محاسباتی مراکز تحقیقاتی و دانشگاه ها به یک دیگر است.
سیستم تورین موجب افزایش توان محاسباتی کلان می شود که می تواند در تحلیل انبوهی از داده ها مورد استفاده قرارگیرد.
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این راستا، طرح تورین‌(گرید) محاسباتی ملی ایران رابا عقد قراردادی با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با محوریت پژوهشگاه دانش‌های بنیادی(IPM) درسال ۸۸ آغازکرد.
درمرحله نخست این طرح کلان دو ابر رایانه در دانشگاه های صنعتی امیرکبیر و دانشگاه صنعتی اصفهان راه اندازی شد.
مرحله دوم، راه‌اندازی خوشه هایی با قدرت پردازش بالا درسایردانشگاه‌ها باپراکندگی لازم درکشور و اتصال آنها به یکدیگربه صورت گرید بود که تا کنون ۱۵مرکزتحقیقاتی و دانشگاهی به این شبکه متصل شده است.
قرار است این طرح درنهایت تمامی مراکزتحقیقاتی را به یکدیگرمتصل کند.
مهندس محمد حسین کریمی از اعضای پروژه کلان گرید ملی در گفت و گو با خبرنگارعلمی ایرنا اظهار داشت: این پروژه برای دستیابی به توان پردازشی بالا درمحاسبات هواشناسی، فیزیک، ریاضیات، علوم مهندسی ، شیمی، بیولوژی، علوم اجتماعی و کاربرد های صنعتی مانند شبیه سازی کشتی و هواپیما،حرکت سیالات کاربرد دارد و امکان ساخت مدل‌های عظیم محاسباتی را برای محققان کشورفراهم می‌کند.
وی افزود: چنین پروژه هایی دربسیاری ازکشورهای اروپایی انجام شده است و به نوعی شبکه های گرید به عنوان منابع محاسباتی درنظرگرفته میشود که در آن مراکز محاسباتی دانشگاهها و مراکزعلمی با یکدیگر به اشتراک گذاشته می شود.
درچنین شبکه ای از فناوری پردازش باعملکردبالا (High performance computing)وGrid computing استفاده می شود.
این فناوری مانند یک تور تمامی مراکز محاسباتی را به یکدیگر متصل می کند که هر گره می تواند یک خوشه محاسباتی باشد، و به صورت کاملا یکپارچه عمل می کند.
به گفته وی برای اتصال هرمرکز به شبکه گرید نیاز به حداقل های سخت افزاری است که توسط کارشناسان به طور موردی تنظیم می شود.
از طرفی دیگر،تورین ملی کشور به تورین محاسباتی جهانی نیز متصل است و از این رو بزرگترین گره این تور به مرکز تحقیقاتی سرن قابل دسترسی است.
از آنجا که در پروژه CERN حجم بالایی از اطلاعات تولید می شود، اشتراک منابع و استفاده از داده های محاسباتی از اهمیت بالایی برخوردار است.درپروژه سرن حجم بالایی از اطلاعات پردازش می شود اشتراک منابع و استفاده از داده های محاسباتی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
تمامی محققان در تمامی رشته های دانشگاهی ازجمله ستاره شناسی، هواشناسی، پزشکی و اقیانوس شناسی از این شبکه برای انجام محاسبات می توانند استفاده کنند.
وی گفت: درحال حاضر ۱۵مرکز تحقیقاتی و دانشگاهی شبکه تورین متصل شده است و قرار است تا تعداد این خوشه های محاسباتی، در فاز اول به ۵۰ مرکز برسد و در مراحل بعدی، تمامی مراکز پژوهشی کشور را در بر گیرد.
کریمی خاطرنشان کرد: درحال حاضرسیستم گرید ملی دارای دو مرکز ارسال و صدور گواهینامه دیجیتال است که یکی از آن ها به صورت داخلی و دیگری به صورت بین المللی شناسنامه های دیجیتال صادر می کنند.
که تنها امکان دسترسی افراد تعریف و تائید شده رابه این شبکه فراهم می کند وازاین طریق سطح امنیت این سیستم را افزایش می دهد و با صدورگواهینامه دیجیتال ارتباط بین اجزاء و استفاده از گرید به صورت امن خواهد بود.
وی افزود: ازسوی دیگر در شبکه گرید کاربران به صورت مستقیم با خوشه های محاسباتی درگیر نبوده و تمامی این محاسبات کنترل و maintenance این برنامه ها در مرکز داده این سیستم واقع در پژوهشگاه دانشهای بنیادی (IPM) انجام می شود .
کریمی گفت: پروژه نقطه قوتی برای کشورمحسوب میشود که در رقابت با پروژه های همسان در کشورهای همسایه پرقدرت ترظاهرشده است.
گفتنی است که این پروژه به صورت مستمر پیشرفت خواهد داشت و مقیاس زمانی برای پایان آن در نظر گرفته نشده است.
با پیشرفت تکنولوژی های مرتبط نرم افزار ها و برنامه ها و بستر های ارتباطی، همواره این سیستم به صورت کمی و کیفی ارتقا داده خواهد شد.