21 تیر ۱۳۹۱
Objective-C، زبان برنامه نویسی است که اپلیکیشن های مخصوص آی پد و آی فون با آن نوشته می شود. بر اساس آخرین بررسی ها، این زبان در حال حاضر سومین زبان محبوب دنیا است.

خبرآنلاين- بر اساس شاخص های TIOBE، زبان Objective-C با پیشی گرفتن از ++C، که یکی دیگر از مشتقات زبان برنامه نویسی C است ؛ در رده سوم زبانهای محبوب جهان قرار گرفت.

خود C هنوز زبان اول جهان و پیشت سر آن Java قرار گرفته است. جالب آنکه تنها تا یک سال پیش بر اساس شاخص ها TIOBE ، Objective-C در رده ۴۶ زبان های برنامه نویسی دنیا قرار داشته است. به این ترتیب می توان نتیجه گرفت که رشد بالایش را تمام و کمال مدیون اپل است.

به قول نولان رایت، رئیس فن آوری Appcelerator- ارائه دهنده تجهیزات ابزار های توسعه دهنده که زبان ها و پلت فرم های مختلف را توسعه می دهد- : این محبوبیت بیشتر از اینکه مربوط به خود Objective-C باشد ، به خاطر موفقیت اکوسیستم اپل است. در واقع Objective-C از این امکان بهره برده است. اگر پلت فرم اپل با یک زبان دیگر نوشته می شد ، الان آن زبان در این جایگاه قرار گرفته بود.

اپل از این زبان استفاده کرد زیرا Objective-C زبانی بود که برای سیستم عامل NeXTSTEP که توسط جابز و شرکت NeXT توسعه داده شده بود ، انتخاب گردید. این زبان در اواسط دهه ۱۹۸۰، زبان اصلی برنامه نویسی سیستم عامل OS X کامپیوتر های مک اپل و سپس سیستم عامل آی فون و آی پد یعنی iOS شد.

این زبان که درواقع در اویل دهه ۸۰ توسط دوبرنامه نویس به نامها براد کاکس و تام لاو در کمپانی استپ استون طراحی شده بود، تازه در تابستان سال ۲۰۰۸ به سختی در لیست ردیابی TIOBE قرار گرفت. بعد از آن اپل فروشگاه اپلیکیشن های آی فون را راه انداخت.

حالا بر اساس شاخص های TIOBE، ۹٫۳ درصد از نرم افزار های جهان با Objective-C نوشته می شوند در حالیکه C++،با ۹٫۱ درصد در رده بعدی قرار گرفته است. و در بررسی دیگری بر اساس شاخص های Transparent Language، Objective-C 9.3 درصد و C++ تنها ۷٫۹ درصد از نرم افزار های جهان را به خود اختصاص داده است.

اگرچه وجود فروشگاه اپلیکیشن اپل، دلیل اصلی رشد اخیر Objective-C است ، اما اریک شایپرو،رئیس بخش فن آوری و توسعه دهنده اپلیکیشن ArcTouch ،اینطور استدلال می کند که نحوه استفاده از این زبان ساده تر از اکثر زبان های برنامه نویسی است.

او به Wired گفته است: تقریبا هرکسی می تواند یک کتاب آموزشی بردارد و Objective-C را یاد بگیرد.شاید با این کار به یک متخصص تبدیل نشود اما با زبانی که اکثر برنامه نویسان با آن کار می کنند آشنا خواهد شد.

نولان نیز می گوید:هنوز یک منحنی یادگیری برای این زبان وجود دارد ولی اگر بتوانید از ان بالا بروید، به خوبی از اپل بهره مند خواهید شد. اپل توسعه یافته ترین اکوسیستم توسعه دهندگان و برنامه نویسان را دارد.اگر کسی بتواند از سد یادگیری این زبان عبور کند قطعا از آن بسیار لذت خواهد برد.

با این همه بعید است که Objective-C بتواند به این زودی ها محبوبیت Java را بدست بیاورد. Java بر خلاف Objective-C که عمدتا برای نرم افزار های “front-end” در دستگاههایی چون آی فون به کار می رود،متکی به سرور هایی است که نرم افزار های “back-end” را اجرا می کنند و این نرم افزار های ارائه دهنده سرویس های آنلاین برای موبایل ها، تبلت ها و کامپیوتر ها هستند.به علاوه Java زبان برنامه نویسی اپلیکیشن ها اندروییدی است و با وجود محبوبیت بالای گجت های اپل، هنوز اندوریید سیستم عامل اکثر گوشی های تلفن همراه است.