در حالی که چندی پیش، گزارشی منتشر شده بود در این باب که مدیرعامل و بنیانگذار شبکه اجتماعی بزرگ فیسبوک به شدت با سانسور اخبار و موضوعات مربوط به دونالد ترامپ در این شبکه مخالفت کرده است -اکنون یکی از روزنامهنگاران که قبلاً کارمند فیسبوک بودهاست- از دستکاریهای این شبکه در سیاست و حوزه خبررسانی پرده برداشته است.
بر اساس این خبر (که طی گزارشی در وب سایت Gizmodo منتشر شد) کارمندان تیم متصدی خبرهای ترند فیسبوک (که اغلب از جمع روزنامهنگاران هستند) به شکلی مستمر، خبرهای مربوط به محافظهکاران در ایالات متحده را سرکوب و مخفی کردهاند.
بر اساس گزارش افشاگرانه این کارمند سابق، که خود روزنامه نگاری از تیم تصدی خبر فیسبوک بوده است، این شبکه اجتماعی خبرهای مربوط به میت رامنی، رند پال و کنفرانس کنشهای سیاسی محافظهکاران را از دید کاربران خود پنهان کرده است.
کار فیسبوک به این موضوع ختم نشده است، بلکه به شکلی تعمدی بازدید و نمایش برخی از اخبار و موضوعاتی که از نظر مدیران این شبکه اجتماعی اهمیت کمتری نزد کاربران دارد را تقویت کرده است. به این ترتیب فیسبوک با سیاست «سرکوب» و «تزریق» اقدام به هدایت سیاست حداقل در ایالات متحده کرده است.
این افشاگری در پی گزارش دیگری است که هفته گذشته از سوی همین نشریه Gizmodo منتشر و طی آن اشاره شده بود، گروه اندکی از تیم «متصدیان خبری» فیسبوک در بخش اخبار ترند این شبکه اجتماعی دست برده و تغییراتی را در آن اعمال میکنند.
بر اساس این گزارش، به کارمندان این تیم دستور داده شده تا موضوعات و اخبار مربوط به برخی رسانهها همچون نیویورک تایمز، تایم و Variety را بیش از سایر رسانهها در بخش ترند اخبار مورد توجه قرار دهند و در مقابل از ترند اخبار برخی رسانههای دیگر همچون The Blaze صرف نظر کنند.
این موضوع یک موضوع حیثیتی برای این شبکه اجتماعی تلقی میشود، زیرا مدیران فیسبوک تلاش زیادی برای بیطرف نشان دادن این شبکه درباره اخبار و موضوعات ترند داشتند و همواره بر مبتنی بودن ترندهای فیسبوک بر یک الگوریتم خاص و بدون دخالت تأکید میکردند.
این امر از یک جنبه دیگر نیز اهمیت دارد. بر اساس آماری که به تازگی از سوی مرکز تحقیقاتی Pew منتشر شده، در سال ۲۰۱۵ بیش از ۶۳ درصد آمریکاییها اخبار سیاسی و اجتماعی را از طریق شبکه اجتماعی فیسبوک دنبال و مطالعه کردهاند که نسبت به ۴۷ درصد سال ۲۰۱۳ حاکی از یک افزایش قابل توجه است.
این آمار تنها مربوط به ایالات متحده است و هیچ شکی نیست، با تفاوتهایی، همین موضوع در سایر کشورهای دنیا صادق است. در نتیجه به خوبی میتوان حدس زد که افشاگری اخیر درباره سیاست سرکوب و تزریق فیسبوک در سیاست و اخبار تا چه حد اعتبار و صلاحیت این شبکه اجتماعی را در این حوزه زیر سؤال خواهد برد.
منبع : تابناک