طی ردهبندیای که هر ماهه از محبوبیت زبانهای برنامهنویسی به عمل میآید، شاخص تیوبی (شاخص رتبهبندی محبوبیت زبانهای برنامهنویسی) این ماه زبان c++ را در صدر زبانهای محبوب برنامهنویسی قرار داده است و این در حالی است که جای تأسف برای زبان جاوااسکریپت به خاطر از دست دادن جایگاه اول وجود دارد. با توجه به گزارشهایی که توسط شاخص تیوبی و از سوی شرکت تیوبی اعلام گردیده است، زبان قدرتمند و قابل ستایش c++ به عنوان محبوبترین زبان از جولای سال ۲۰۱۴ مطرح بوده است. به نقل از گزارشات، «در مقایسه با سال قبل، c++ با افزایش محبوبیت ۳٫۱ درصدی روبرو بوده و با ۲% محبوبیت بیشتر نسبت به جاوا، ۱٫۶% محبوبیت بیشتر نسبت به سی شارپ و ۱٫۶ درصد محبوبیت بیشتر نسبت به زبان پایتون رقبای خود را پشت سر گذاشته است. در حال حاضر، c++ از رتبهی ۸٫۶۴۱ درصدی در مقایسه با رتبهی ۵٫۵۲۱ درصدی در سال قبل برخوردار گردیده است. شرکت تیوبی، محبوبیت زبانهای برنامهنویسی را بر مبنای میزان جستجوهایی که دربارهی این زبانها در وبسایتهایی مانند گوگل، ویکیپدیا و بینگ صورت میگیرد ارزیابی میکند. در سال ۲۰۱۱ میلادی، قابلیتهای جدیدی در نسخه ی ۱۱ زبان c++ معرفی گردید که میتوان به قابلیتهایی مانند پشتیبانی از قابلیت ایمنی-نوع (type-safe) در شرایط سطح-تهدید و همزمانی آزاد از بن بست (lock-free concurrency) اشاره کرد. نسخهی ۱۴ این زبان که در سال گذشته تکمیل گردید، به نوعی شکلی توسعه یافته از نسخهی ۱۱ این محصول بوده که با قابلیتهای جدیدی مانند توانایی در نمایش جنریک عبارتهای لاندا و سایر بهبودهای دیگر همراه است. طی مصاحبهای که تابستان سال گذشته با بجارن استراستورپ طراح زبان c++ بعمل آمد، وی به نقاط قوت جدید این زبان، مانند مدیریت پیچیدگی و در عین حال سرعت بالای اجرا اشاره کرد.
پائول جانسن، مدیر عامل شرکت تیوبی نیز خاطر نشان کرده است که پشتیبانی از نسخه ی ۱۱ زبان c++ از سوی کامپایلرها در جایگاه محبوبیت این زبان بیتأثیر نبوده است. به نقل از وی، «در زمانی قرار داریم که پروژههای صنعتی آمادهی استفاده از کامپایلرهای نسخهی ۱۱ زبان c++ و ویژگیهای جدید آن میباشند».
همچنین در رتبهبندی محبوبیت که در ماه ژوئن از سوی وب سایت RedMonk میان زبانهای برنامهنویسی بعمل آمد، زبان جاوااسکریپت هنوز در صدر جایگاه قرار داشته و به دنبال آن نیز جاوا در جایگاه بعدی قرار گرفت، و به نظر میرسد که این رتبهبندی مشابه با رتبهبندی ماه ژانویه بوده و تغییری نکرده است.
این رتبهبندی، بر مبنای ارزیابی گفتگوهایی که دربارهی این زبانها در وب سایتهای StackOverFlow صورت گرفته و کدهای این زبانها که در وب سایت GitHub به اشتراک گذاشته میشود صورت میگیرد. استفن گرادی یکی از تحلیلگران سایت RedMonk در گزارشی که پس از این رتبهبندی منتشر نمود، اشارهای به جزئی بودن تفاوت بین رتبهبندی عددی زبانهای جاوا و جاوااسکریپت نمود. به گفتهی وی، جاوااسکریپت از عملکرد پایداری برخوردار میباشد، که این منعکسکنندهی تطبیقپذیری این زبان و نقش رو به رشد استراتژیک آن میباشد.
طبق آنالیزی که از سوی وب سایت RedMonk صورت گرفته است، زبان برنامهنویسی Go محصول کمپانی گوگل نیز با دو پله ترقی، از جایگاه هفدهم -که در شش ماه گذشته به خود اختصاص داده بود- به جایگاه پانزدهم صعود کرد. ولی زبان CoffeScript که یک نسخهی برگرفته از جاوااسکریپت میباشد مجدد با تنزل جایگاه روبرو شد. این زبان از جایگاه هفدهم که در سال ۲۰۱۳ به خود اختصاص داد در طی چهار ارزیابی بعدی به جایگاه های ۱۸، ۱۸، ۲۱ و ۲۲ تنزل پیدا کرد. به نظر میرسد که بالا رفتن از نردههای این جدول رتبهبندی برای این زبان و یا حتی تثبیت جایگاه خود غیر ممکن باشد، ولی هنوز در تلاش است تا به گروه ۲۰ زبان صدرنشین در این جدول رتبهبندی صعود نماید، چرا که به نظر میرسد که در حول جایگاه بیستم، رقیبی برای این زبان وجود نداشته باشد. اگرچه اخیراً تیوبی اعلام کرده است که زبان CoffeScript از محبوبیت بیشتری نسبت به پدر خود، یعنی جاوااسکریپت برخوردار گردیده است.
در رتبهبندی ارائهشده از سوی RedMonk، پس از جاوا، زبان پی اچ پی و پایتون از محبوبیت بیشتری برخوردار میباشند و به دنبال آن، زبانهای سی شارپ، c++ و Ruby هر سه در جایگاه پنجم قرار گرفتهاند. از نظر وب سایت RedMonk، زبان برنامهنویسی Go (جایگاه پانزدهم) و زبان برنامهنویسی سویفت (محصول اپل) که در جایگاه هجدهم این رتبهبندی قرار گرفته است، به نظر میرسد که در آینده سیر صعودی به خود بگیرند و با ترقی جایگاه همراه باشند. در بین جایگاههای زبان برنامهنویسی مدرن Go که از محبوبیت روز شماری برخوردار میباشد و جایگاه زبان برنامهنویسی سویفت که قرار است به زبانی برای برنامهنویسی فراتر از اپلیکیشن های Ios مبدل گردد، زبانهایی وجود دارد که مشاهدهی آنها نیز خالی از لطف نیست.
۵ زبان مطرح انتخاب شده از سوی تیوبی برای ماه جولای امسال، به ترتیب عبارتند از: جاوا (با رتبه۱۷٫۷۲۸ درصد)، c(با رتبه ۱۶٫۱۴۷ درصد)، c++ و سی شارپ (با رتبه ۵٫۶۲۵ درصد) و پایتون (با رتبه ۴٫۲۷۵ درصد). همچنین از سوی شاخص ارزیابی محبوبیت زبانهای برنامهنویسی (PyPL)، که به آنالیز میزان جستجوی عبارتهای مرتبط با آموزش زبانهای برنامهنویسی در گوگل میپردازد، این ماه زبان جاوا به تخصیص سهم ۲۴٫۵ درصدی به خود در جایگاه اول قرار گرفت و به دنبال آن، زبان پی اچ پی (۱۱٫۴ درصد)، پایتون (۱۱٫۱ درصد) ، سی شارپ (۹٫۲ درصد) و سی++ (۷٫۷ درصد) به ترتیب جایگاههای بعدی را از آن خود کرده اند.
منبع: www.infoworld.com
از شرکت پردازش موازی سامان تولید کننده محصولات تدبیر و سیستم حسابداری مالی، اداری، بازرگانی و حسابداری صنعتی